De foarte multe ori, pacienții dermatologici suferă și de depresie. O vizită la medic efectuată la timp vă poate salva, de foarte multe ori, viața. În acest fel, vi se prescrie tratamentul potrivit și vă îmbunătățiți starea de sănătate. Citiți, mai jos, care este legătura între afecțiunile dermatologice și depresia pe care o descriu uneori pacienții.
Afecțiunile dermatologice și depresia
Calitatea vieții este o interpretare subiectivă a percepțiilor pacienților asupra stării de sănătate și include mai multe aspecte: fizic, psihologic, al relațiilor sociale și profesionale.
Relația dintre afecțiunile dermatologice și tulburările psihiatrice, dintre psihic și piele este definită sub conceptul medicinei psihosomatice, a psiho-dermatologiei.
În primul rând, originea embriologică comună din Neuroectoderm este cea care ne oferă informații certe în legătură cu relația de cauzalitate. În momentul de față, există centre specializate în psiho-dermatologie, care abordează pacienți dintr-o perspectivă complexă, interpretând cunoștințele acumulate până în prezent, prin metode personalizate de diagnostic și tratament.
Dr. Irena Smadea, medic primar dermato-venerologie
Dr. Smadea a precizat că dermatita atopică este o afecțiune care debutează, în majoritatea cazurilor, după evenimente psihostresante, în viața pacienților.
Acneea le dă adolescenților stări de anxietate
Ne referim aici la vitiligo, alopecia areată, hemangioamele gigante care invadează zonele descoperite, cum ar fi fața, gâtul, mâinile. În aceeași categorie intră și acneea chistică, psoriazisul. Despre cele mai multe dintre ele, citiți detalii în pagina Dermatologie.
Specialistul consideră că tulburările psihiatrice primare reprezintă tulburări de ordin psihiatric, care implică afecțiuni dermatologice induse. Foarte frecvent întâlnită, tricotilomania apare atunci când pacientul își smulge părul singur sau pruritul psihogen, care își face apariția la pacientul cu depresie, tulburări anxioase, dependență de alcool, agresivitate și impulsivitate. În astfel de cazuri, este nevoie de o echipă interdisciplinară, formată din medic de familie, dermatolog, psihiatru și psiholog, pentru a rezolva problema. Desigur, nici acneea nu trebuie neglijată. Aceasta este o boală inflamatorie, caracterizată clinic prin papule, pustule, noduli și cicatrici. De obicei, acneea este apanajul adolescenței, dar vârsta la care apare și durata sunt variabile. Evoluția bolii este ciclică, cu perioade de ameliorare, dar și de exacerbări spontane.
Indiferent de afecțiune, consultația la specialist, fie el medic dermatolog sau psiholog, după caz, este obligatorie pentru identificarea unei abordări corecte, eficiente, personalizată în funcție de necesități. Pentru programări la dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog, sunați la 0752 130 789.
Autor: Mirabela Șerbănescu