Carboxiterapia, terapia cu dioxid de carbon, este o metodă de injectare a injecției subcutanate sau intradermice de dioxid de carbon (CO2) în diferite zone ale corpului. Metoda carboxiterapiei a fost folosită pentru prima dată în anii 30 ai secolului al XX-lea în stațiunea franceză Roya și în Argentina. Acum este utilizată în multe clinici și sanatorii din Europa.
Dioxidul de carbon este un produs natural al proceselor metabolice din viața tuturor celulelor și țesuturilor corpului uman. Datorită creșterii cantității de dioxid de carbon în țesuturi, microcirculația se activizează, vasele de sânge se extind, fluxul sanguin crește, tot aşa creşte şi livrarea de oxigen de către celulele sanguine către aceste țesuturi și organe, drenajul limfatic se îmbunătățește. Introducerea CO2 subcutanat sau intradermic determină imediat activarea celulelor, metabolismul lor crește, celulele încep să funcționeze cu o vigoare reînnoită.
Ce trebuie să știți despre carboxiterapie?
Procedura nu necesită pregătire specială. Pentru carboxiterapie, se utilizează dioxid de carbon medical steril, un dozator special de gaze și ace de unică folosință. Injecțiile se efectuează subcutanat sau intradermic, în funcție de scopul tratamentului, „pasul” și profunzimea injecțiilor, precum și cantitatea de dioxid de carbon injectat pe ședință este calculată de specialist în carboxiterapie, în funcție de boală sau de efectul dorit. Durata unei proceduri depinde de zona de introducere, de diametrul, mărimea etc. Numărul procedurilor, frecvența acestora, precum și respectarea recomandărilor după procedură este determinat de specialist în carboxiterapie.
De regulă, un tratament standard include de la 4 la 10 şedinţe, in functie de zona si afectiunea tratata. În viitor, pentru a menține efectul obținut, se recomandă efectuarea procedurilor de susținere.
Ce efecte trebuie să ne așteptăm de la carboxiterapie?
- Eliminarea sau reducerea semnificativă a durerii
- Mobilitate articulară crescută
- Creșterea tonusului muscular
- Reducerea sau eliminarea edemului, inflamației
- Netezirea ridurilor, creșterea elasticității pielii prin activarea producției de colagen
- Reducerea țesutului adipos
- Îmbunătățirea nutriției, metabolismului în celule și regenerare rapidă, repararea țesuturilor
- Recuperare rapidă după bolile anterioare
Indicații pentru carboxiterapie:
- Artroză, artrită în afara stadiului de remisiune, durere la nivelul articulațiilor și mușchilor
- Osteocondroză a coloana vertebrală, proeminențe și hernii intervertebrale
- Sindromul oboselii cronice
- Sindromul muscular-tonic
- Sindromul disfuncției autonome
- Cefalee, inclusiv cervicogen
- Dureri de spate
- Boli ale articulațiilor picioarelor, angiopatie diabetică
- Insuficiență venoasă cronică
- Ulcere trofice – răni cronice
- Edem limfatic și venos
- Psoriazis
- Cicatrici pe piele
- Alopecie în faza inițială
- Terapie complexă pentru obezitate
- Modificări ale pielii legate de vârstă
- Riduri
- Piele lăsată
- Lipomatoză
- Celulită
- Vergeturi, vergeturi, cicatrici
- Acnee
Efecte secundare posibile după carboxiterapie
Dioxidul de carbon este inofensiv și este excretat prin plămâni. În timpul procedurii, pacientul poate prezenta o ușoară furnicătură, arsură sau senzație de frig la locul injectării, care dispare după câteva minute.
Singură sau în combinație cu alte forme de terapie, de exemplu mezoterapia, carboxiterapia este o metodă eficientă și eficace care are un spectru larg în medicină și estetică