Melasma este o tulburare de hiperpigmentare, ce se caracterizează prin apariția unor pete de culoare brună la nivelul feței. Afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani. Melasma are un impact social major, fiind de cele mai multe ori dificil de camuflat cu produse obișnuite de machiaj.
De ce apare melasma?
Mecanismul de producere al melasmei nu este complet elucidat. Pe scurt, apariția melasmei este favorizată de
– hormonii sexuali feminini și de radiația untravioletă ce stimunează producția de melanină. Aceasta este pigmentul ce conferă coloare pielii, părului și ochilor. Excesul de melanină se depune la nivelul pielii, ducând la apariția leziunilor caracteristice.
Ce factori favorizează apariția melasmei?
- Predispoziția genetică
- Fototipul cutanat închis (persoanele brunete, cu ochi căprui și care se bronzează foarte ușor)
- Expunerea la soare
- Administrarea de anticoncepționale orale
- Terapia de substituție hormonală
- Afecțiunile tiroidiene
- Administrarea de medicamente fotosensibilizante
- Tratamentele cosmetice și dermato-cosmetice
Cum se manifestă melasma?
Melasma se manifestă prin apariția unor pete hiperpigmentare, de culoare brun-cafenie, cu marginile neregulate, cu localizare simetrică la nivelul feței.
În funcție de zonele afectate, distingem mai multe tipuri de melasmă:
- Centro-facială (60% din cazuri) – afectează fruntea, nasul, buza superioară și bărbia. Este cea mai frecventă formă de melasmă.
- Malară (25% din cazuri) – afectează zona obrajilor și nasului
- Mandibulară (15% din cazuri) – afectează linia mandibulară.
Cum tratăm melasma?
Fotoprotecția SPF 50 și spectru UVA și UVB este obligatorie!
Tratament local: utilizarea unor substanțe active cu proprietăți de depigmentare (acid azelaic, retinoizi, acid kojic, vitamina C etc). Tratamentele locale vor fi efectuate sub stricta supraveghere a medicului dermatolog datorită reacțiilor locale importante.
Proceduri dermatologice
Microdermabraziunea este o metoda minim invazivă ce îndepărtează mecanic celulele superficiale de pe suprafața pielii
Peeling chimic – superficial sau medie cu produse de nanotehnologie.
Profil hormonal particular
Dezechilibrele hormonale (ovariene, tiroidine) sau profilul hormonal specific perioadei de graviditate pot să inducă apariția leziunilor la persoanele predispuse.
De asemenea, incidența mai mare a melasmei în ultimii ani poate fi determinată și de cazurile frecvente de hiperestrogenie (nivel crescut de estrogen) asociate cu nivelul ridicat de stres, existența de țesut adipos excedentar, consumul de medicamente și alcool ce afectează funcția hepatică (ficatul este principalul organ de metabolizare estrogenică) sau cu asimilarea de xenoestrogeni, adică de estrogeni „străini”, care provin din diverse substanțe cu care organismul intră în contact și care acționează asupra sistemului endocrin ca falși mesageri. Diverse tipuri de medicamente fotosensibilizante, antibiotice, contraceptive orale, produse cosmetice fotosensibilizante sau pigmentante (parfumuri, creme, etc.) pot declanșa sau agrava leziunile pigmentare.
Tratamentul
Melasma este una dintre afecțiunile cutanate caracterizate printr-o tendință foarte mică de remisie spontană. Este important ca tratamentul să fie îndelungat, consecvent, efectuat sub supraveghere medicală. Depigmentarea se realizează cu blândețe, altfel iritația produsă prin medicație locală poate antrena agravarea leziunilor.Alegerea produsului potrivit pentru fiecare pacient sau a combinației optime de substanțe este sarcina medicului. Tratamentul este condus astfel încât iritația locală să fie controlată, pentru a preveni orice risc de intensificare a pigmentației.
Tratamentul la domiciliu, efectuat la recomandarea medicului, are rolul de consolida efectele tratamentului de cabinet și de a le menține în timp; de obicei, tratamentul la domiciliu include:
- aplicarea unui produs depigmentant – va acționa în timpul serii și al nopții; are conținut de retinol (asigură reînnoirea celulară, proces ce încetinește pe măsura înaintării în vârstă), vitamina C, agenți exfolianți ușori, substanțe depigmentante;
- agent exfoliant ușor – creme sau loțiuni cu conținut de alfahidroxiacizi;
- fotoprotecție strictă – cremă cu factor de protecție 50+, cu filtre pentru UVB și UVA, aplicată corect, în cantitate suficientă.
Se recomandă ca toate aceste forme de tratament să fie completate de un regim de viață echilibrat, în care să se evite stresul (ce influențează balanța hormonală), și de o alimentație sănătoasă, cu mai puține alimente procesate și cu un consum regulat de fibre (pentru sănătatea tractului intestinal) și de alimente cu efect antioxidant.