Melanomul este o forma de cancer de piele cu punct de plecare in melanocite, celule care produc pigmentul pielii, localizate adanc in epiderm sau in alunitele de suprafata. Daca nu este depistat precoce si tratat, melanomul se poate intinde (metastaza) la ganglionii limfatici si la organelor interne. Plamanii si ficatul sunt tinte frecvente. Numarul cazurilor de melanom este in crestere de cel putin trei decenii.
Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer de piele, responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerele de piele. În ciuda faptului că acesta reprezintă doar aproximativ 1% din totalul cancerelor de piele. Leziunea din melanomul malign poate fi confundată cu o aluniţă, iar în 25% din cazuri are ca origine o alunită transformată malign. Cea mai mare parte din leziunile din melanomul malign sunt de culoare neagra sau maro. Dar pot fi şi de culoarea pielii, roz, mov, roşii, albastre sau albe.
Riscul de a dezvolta melanom este mai mare daca ai:
- par roscat sau blond
- ochi verzi sau albastri
- piele deschisa la culoare
- daca ai stat mult la soare in trecut, mai ales in copilarie
- daca mama, tata, sora sau fratele tau au fost diagnosticati cu melanom; daca una dintre aceste rude are melanom, sansele de a face melanom sunt de opt ori mai mari
Regula ABCDE:
- A de la asimetrie
- B de la borduri (margini) neregulate
- C de la culoare: diferite nuante de cafeniu, maro, albastru sau negru
- D de la diametru: de marimea unui bob de mazare sau mai mare (poate fi mai mica in stadiile incipiente)
- E de la evolutie: o alunita care arata diferit fata de celelalte sau care se schimba in timp
- Melanomul are mai multe caracteristi distinctive pe care expertii le numesc Regula ABCDE.
Dermatologii folosesc de obicei dermatoscopia pentru diagnosticarea cancerului de piele. Un dermatoscop este un mic microscop portabil, care se plaseaza aproape de sau usor pe piele pentru a vedea modelul de pigmentare al leziunii.
Ce este melanomul ocular?
Melanomul ocular este un tip de cancer care se dezvolta la nivelul celulelor care produc pigmentul irisului. Melanomul ocular poate aparea si la nivelul tesutului conjunctiv al ochiului. Acesta este cel mai comun tip de cancer ocular, insa este extrem de rar intalnit. Pentru ca de cele mai multe ori nu prezinta simptome, melanomul ocular este foarte greu de depistat. In general, oamenii descopera melanomul ocular in timpul unui control oftalmologic de rutina.
Este o forma de cancer de piele grava sau incipienta?
Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele intrucat se poate transforma in orice moment in melanom metastazic, celulele canceroase raspandindu-se in intreg organismul. Asadar, melanomul poate fi fatal.
Care sunt factorii de risc pentru melanom?
Cu totii suntem predispusi la melanom, insa exista cativa factori de risc care faciliteaza aparitia acestui tip de cancer de piele:
- Pielea foarta alba – persoanele care au pielea foarte alba beneficiaza de mai putina melanina, adica de mai putin pigment. Ceea ce inseamna ca beneficiaza totodata si de mai putina protectie impotriva radiatiilor UV, Drept urmare, persoanele blonde, roscate, cu ochi deschisi la culoare sau cu pistrui sunt mai predispuse arsurilor solare, deci si melanomului, comparativ cu persoanele brunete, cu o piele mai inchisa la culoare.
- Istoric bogat in ceea ce priveste arsurile solare – numarul arsurilor solare avute de-a lugul timpului contribuie la aparitia melanomului.
- Expunerea excesiva la radiatiile UV – radiatiile ultraviolete, fie ca provin direct de la soare, fie ca provin de la lampile UV din solar, cresc riscul de aparitie a melanomului. Odata ce intra in contact cu pielea, aceste radiatii schimba structura ADN-ului celular, moment in care se poate produce o anomalie ce declanseaza aparitia melanomului.
- Existenta multor alunite pe piele – persoanele care au peste 50 de alunite pe tot corpul prezinta risc crescut de melanom. De asemenea, si alunitele cu o forma ciudata ori care isi schimba forma si textura indica o predispozitie pentru acest tip de cancer de piele. De aceea, este indicat sa mergi in mod regulat la medicul dermatolog, pentru un control de rutina.
- Istoric in familie in ceea ce priveste melanomul – daca o ruda apropiata, de gradul 1 sau 2, a avut melanom, ai sanse mai mari sa dezvolti si tu, la randul tau, acest tip de cancer de piele.
- Sistem imunitar slabit – persoanele care au imunitatea slabita din cauza altor afectiuni ori din cauza unui tratament medicamentos pe care il urmeaza sunt mai predispuse melanomului intrucat sistemul imunitar nu lupta pentru a proteja organismul.
La ce varste se poate face melanom?
Melanomul nu tine cont de varsta, insa mai bine de 50% dintre cazurile de melanom apar la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.
In ceea ce priveste adolescentii si tinerii, melanomul este al treilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani, in timp ce in randul barbatilor este al doilea cel mai comun tip de cancer.