Psoriazisul, o boala complexa care insoteste pacientul intreaga sa viata din momentul in care se declanseaza, pare a fi influentat considerabil de catre un regim alimentar adecvat. Expertii clinicii noastre au constatat ca alimentatia reprezinta 70% din rata succesului, alaturi de celelalte terapii naturale existente. Iata de ce este necesar sa facem o serie de precizari cu privire la acest aspect.
50% din regimul alimentar sa fie reprezentat de alimente crude: mere, pere, banane, pepene galben, prune, caise. Urmeaza legumele verzi cu frunze: varza brocoli, varza de bruxeles, sparanghel, fasole verde, brocoli, conopida, telina, castraveti, salata verde, spanac, ridichii, gulii, patrunjel, dovlecel, macris, linte, preparate la aburi sau consumate proaspete. Se vor evita fructele acide: citricele, visinele, capsunile, zmeura, murele, afinele, etc.
Fibrele, uleiul de peste, de in, necesare pentru curatarea intestinului si eliminarea acidului arahidonic, raspunzator de aparitia raspunsului inflamator produs de consumul alimentelor care acidifica organismul ce agraveaza psoriazisul.
Acidul arahidonic este prezent in carena rosie: vita, vinat, miel, ied, gisca, rata, porc, afumaturi, prajeli, snacksurile sarate, margarina, dressingurile pentru salate.
Solanina, prezenta in cartofi, vinete, rosii, agraveaza psoriazisul, deci aceste alimente sa nu fie consumate.
Grasimile saturate din lactate, carne, zahar, faina alba, ca si alimentele intens procesate, adica mincarea de tip junk-food sau fast- food, sa fie eliminate din alimentatia pacientului cu psoriazis.
Uneori, glutenul prezent in faina de grau, agraveaza psoriazisul si impune in acele cazuri dieta fara gluten. Se va consuma paine de secara, mamaliga, fulgi de cereale: ovaz, porumb, etc.
Se vor evita condimentele si mirodeniile: ceapa si usturoiul crude, ardeiul iute, piperul, cuisoarele, chimenul, anasonul, scortisoara, boiaua, mustarul, nucsoara, curryul. Se evita muraturile si oleaginoasele: arahidele, alenele, nucile.
Se renunta definitiv la excitante: alcool, tigari, cafea, bauturi racoritoare, cacao si ciocolata. Atrntie!Alcoolul poate declansa psoriazisul!
Este de dorit consumul de carne de curcan, aceasta continand enzime care duc chiar la ameliorarea bolii, cu conditia ca pasarile sa fie crescute natural, cu alimentatie naturala, pasari de tara si nu cele vindute in marile magazine, provenite din crescatorii.
Este permisa carnea de pui, alaturi de peste alb:stiuca, pastravul, somon, sardine, macrou, biban. Grasimea de peste contine omega 3 cunoscuti ca acid eicosapentaenoic.
Se renunta definitiv la maioneza comerciala, ketchup, sosuri de soia, otet, deci toate alimentele care contin arome artificiale si conservanti.
Nu se accepta compoturile, gemurile, jeleurile, fructele confiate, citricele:grapefruit, lamai, portocale, precum si legumele conservate.